Nakupujete v obchůdku chráněné dílny. Děkujeme za podporu, váš tým GREEN SMILE.

Jak se vaří sociální podnik?

…a teď když si promícháte všechna slova a věty, tak zjistíte, že takto se vaří sociální podnik. Možná ne u každého, ale u mě to prostě takhle zafungovalo. Životní náhoda a sled událostí a máme zde sociální polévku GREEN SMILE z Havířova. Vítejte v naší šicí kuchyni, ve které tvořím již od roku 2018. Jaký obal na svačinku vám připravíme?

Znáte ty kroky, které si předem nepromyslíte, ale vnitřně cítíte, že jsou správné? Prostě jednáte a ani nevíte jak.

Tak tohle přesně není můj případ :) Můj případ se sice týkal dokonalého nepřemýšlení, ale pocit správnosti jsem neměla. Byla jsem v jistém období sama ztracená a bez naprosto jasných vizí a prostě jsem se nechala spontánně svést Zuzanou, která v té době otevírala podnikatelské centrum a potřebovala prvního pokusného králíka. (Jinak Zuzka je nyní finanční hlavou ve firmě – a je v tom opravdu dobrá.)

Zuzana je člověk, který dokáže přivést člověka tam, kde potřebuje, ale jen v případě, že se nechá vést. Nechala jsem se a přineslo mi to do života spoustu zkušeností.

Jak k tomu došlo?

Jednoho krásného dne se mě na projektu v Chorvatsku zeptala, co bych chtěla dělat, až skončím dobrovolnickou službu. Tehdy jsem měla milion možností a otevřený svět, a to mi už táhlo na třicet. V hlavě se mi vynořila myšlenka sociálního podnikání, kterou ovlivnila moje tehdejší kolegyně Marťa (pozdravuji), která má opravdu dost závažný handicap (i přesto, je to jeden z těch nejveselejších lidí, které znám, neříká, má problém s pohybem, ale při otázce, jak se má, téměř vždy kývne rukou nebo napíše do mobilu "mám se dobře, děkuji" ... Je to zkrátka hrdinka a neskutečně si ji za její přístup k životu cením. Jsem totiž zvyklá, že v dnešní době vám i člověk s mnohem menšími problémy řekne, že si nemá dobře a rád si postěžuje.

Tehdy se mi moje odpověď o sociálním podnikání stala osudnou, dosud se tomu směju, protože si říkám, že pokud bych to nezmínila, už jsem mohla surfovat a žít v Portugalsku (což byl můj dlouholetý sen), ale i toto je vážně super jízda.

 Kde se vzala myšlenka vyrábět ekologické obaly na potraviny.

V období, kdy jsem po VŠ žila v Košicích, jsem měla značku Ušité, pod kterou jsem vyráběla batohy a jiné šité výrobky z odpadních látek. Tady jsem se poprvé setkala s dobrým pocitem z toho, má-li výroba tzv. hlubší smysl. Ale obaly na potraviny, které vyrábíme, jsem si jako hlavní předmět výroby vybrala proto, že v daném období mi osobně řešily mé vlastní „problémy“.

Eko trend žití bez plastů a jednorázových obalů totiž zastihl i mě a nakolik jsem milovnicí přírody, bajkování a turistiky vzala jsem to zhurta a začala si s touto myšlenkou pohrávat opravdu vážně. Tehdy jsem ale ještě netušila, že to nabere takový spád a moje firma se začne pomalu rozrůstat i o první zaměstnance. Brala jsem to spíše jako pokus, omyl, vždyť život mě navede jako vždy.

1 2 3

Myslím, že nejlepší nápady na výrobky se tvoří tehdy, když vyřeší „problém“ minimálně jednomu člověku. To, že to můžete být i vy sám, je už úplně jedno. I naše svačinové kapsy nejprve nikdo nepotřeboval a když je lidé začali používat, najednou neumí přestat a kupují je pro všechny členy rodiny. Ekologické obaly na potraviny z naší chráněné dílny jsou totiž nejen velmi užitečné, ale dali jsme jim i krásný design, aby uměli lidi zaujmout.

Šéfování.

Založení sociálního podniku jsem později vzala jako podnikatelskou výzvu. Vždy jsem však nějak podvědomě tušila, že základem pro mé největší „osobní a podnikatelské úspěchy“ je naučit se odosobnit, ale zároveň být vroucný, chápavý a laskavý člověkošéf. A protože jsem první dva roky za šicím strojem odseděla mnoho hodin, přesně vím, co tato práce obnáší a jak "přísná" můžu být.

Aktuálně je však pro mé fungování základ nebýt v dílně. Zní to možná divně, ale když potřebujete řešit firemní zakázky pro náhradní plnění, marketing, maily, potřebujete se soustředit na to, co děláte, a ne na to, že paní za šicím strojem se odtrhla nit, nebo se jí v něčem nedaří. Asi i proto má každý šéf vlastní kancelář :) Já ji nemám, protože ráda pracuji vždy z jiného místa, například s výhledem na hory nebo v kavárně (jako teď).

 Dílna mi však neskutečně chybí a proto, když si připravím služebku do firmy, tak v ní trávím celá odpoledne až noci. Je to fajn, protože tehdy mám spoustu času na přemýšlení a výrobu prototypů pro novinky. Tvořím moc ráda, rozhodně radši, než mailuji nebo řeším obchod.

…a teď když si promícháte všechna slova a věty výše, tak zjistíte, že takto se vaří sociální podnik. Možná ne u každého, ale u mě to prostě takhle zafungovalo. Životní náhoda a sled událostí a máme zde sociální polévku GREEN SMILE z Havířova. Vítejte v naší šicí kuchyni, ve které tvořím již od roku 2018. Jaký obal na svačinku Vám připravíme?

Vaše Michaela :)